tiistai 23. huhtikuuta 2013

Madeleine Vionnet, haute couturen mestari - the master of haute couture

Madeleine Vionnet  (22.6.1876-2.3.1975) sai inspiraationsa Antiikin Kreikan taiteesta.
 Madeleine Vionnet was inspired by ancient greek art.


 
Madeleine Vionnetista sanottua: ” Haute couture ei ole koskaan yltänyt korkeampiin saavutuksiin”. Hän loi muodin Rolls-Royceja nerokkailla leikkauksillaan ja monimutkaisilla laskoksillaan. Hänen tavoitteena oli yksi sauma. Hän oli ensimmäinen, joka käytti tekniikkanaan vinoa langan suuntaa.
Hän mullisti myös siihen asti vallinneen ajatusmallin, että vartalon oli muovauduttava vaatteisiin. Vionnet lähti ajatuksesta, että vaatteen täytyy mukailla vartaloa. ”Kun nainen hymyilee, puvun kuuluu hymyillä hänen kanssaan”, hän sanoi. Vinolla langansuunnalla, laskoksilla ja erikoisilla leikkauksillaan hän toi naisen kauniin, luonnollisen vartalon esiin.
 
Madeleine Vionnet design, 1914
 
Vionnet ei piirtänyt vaatteita, vaan suunnitteli puvut puunuken päälle. Hän halusi nähdä miten kangas myötäilee vartaloa kolmiulotteisesti. Väreinä hän käytti pääasiassa valkoista ja valkoisen eri sävyjä.  Hän suosi koristelussa kirjontaa. Tyylitellyillä ruusuilla ja ruseteilla hän vältti saumat ja sai kankaan koottua oikeisiin paikkoihin vaatteessa. Runsaiden laskosten ja vähäisten saumojen vuoksi hänen suunnittelemansa vaatteet olivat myös haasteellisia asiakkaille. Usein asiakas joutui kysymään neuvoa itse suunnittelijalta kuinka pukea vaate:)
 
 

Hän käytti myös epätyypillisiä materiaaleja kuten silkkikreppiä, gabardiinia ja satiinia 1920-30 –luvulla. Hänen puvuistaan muistetaan ”handkerchief dress”, jossa puvun helma on epäsymmetrinen. Hän toi muotiin myös halterneck  –ja vesiputouspääntiet.

 
Madeleine Vionnet työskenteli Pariisin maineikkaan haute couture-talon Callot Soeursin Marie Callot Gerberin oikeana kätenä, kunnes perusti oman muotitalon v. 1912. Hänen vaatteensa olivat erittäin suosittuja 1920- ja 1930-luvulla. Vaatteita käyttivät mm. näyttelijäkuuluisuudet Greta Garbo, Marlene Dietrich ja Katharine Hepburn.
Evening coat, summer 1936, collection Les Arts Décoratifs, U.F.A.C
Lähteet:
Charlotte Seeling: Muoti, suunnittelijoiden vuosisata 1900-1999
http://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Vionnet

------------------------------

Later on in English

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Lähempänä kesää lumipyrystä huolimatta / More closed to the summer:)

Vieno -takkimekko /coat dress http://www.isoaidinaikaan.fi/product_info.php?cPath=71_72&products_id=717

 
Lumipyrystä huolimatta aurinko paistaa jo lämpimästi ja tuntuu siltä, että kyllä se kevät on kuitenkin tulollaan...
 
Ompelutöitä on tehty pussukoista ylläolevaan takkimekkoon. Asiakastöiden yksityiskohdista on päästy yhteistymmärrykseen ja projektit jatkuvat aikataulun mukaisesti.
 
Lupasin katsausta Estonia-oopperan toukokuun ohjelmistoon. Aivan kaikkea ihanuuksia ja paljon! Oopperoista mainittakoon Tannhäuser (Wagner), Prinssi ja kerjäläispoika, La Bohème (Puccini), La Traviata (Verdi), Julius Caesar (Händel) ja Manon Lescaut (Puccini). Operetteja ja musikaalejakin löytyy useita: Mies Manchasta (Mitch Leigh), Peppi Pitkätossu, Silva (Imre Kalmani) ja kaikkien rakastama My Fair Lady. Baleteissa on myös valinnanvaraa: Lumikki ja 7 kääpiötä, Modigliani, Bajadeer ja Tuhkimo.
 
Näytöksien tarinoiden juonta voitte käydä lukemassa lisää täältä: http://www.opera.ee/en/
 
Toivottavasti näytöksissä saa kuvata, jotta pääsen esittelemään teille oopperan pukuloistoa:)
 
Ompelusanastoa en jostain syystä saa tänne lisättyä, mutta jos joku on siitä kiinnostunut, niin laita minulle sähköpostia info@isoaidinaikaan.fi , niin laitan sinulle sen tulemaan eli kyseessä on siis suppea ompelusanasto suomi-venäjä. Jos jollakin on ompelusanastoa viroksi, niin olen kiinnostunut. Kiitos etukäteen!
 
Nauttikaamme ihanista kevätpäivistä! Kyllä se kesä joka vuosi on tullut, vaikka lunta vielä pyryttääkin:)
 
Jaana
 
---------------------------------------------------------------------------------------
 
Despite of the snow storm spring is coming... or I hope:)
 
I have been sewing f. ex. small bags, dress coat (above photo) and now I´m continuing with customer projects. The details are discussed and agreed and the project will go on according to the schedule.
 
I promised to tell you what kind of operas, ballets, operettes and musicals are going on in May at Estonian National Opera. There are plenty of everything beautiful and awesome!  Here you are:
 
Operas: Tannhäuser (Wagner), The Prince and the Pauper, La Bohème (Puccini), La Traviata (Verdi), Julius Caesar (Händel) and Manon Lescaut (Puccini).
 
Operetts and musicals: Man of la Mancha (Mitch Leigh), Pippi the longsocking, Silva and the lovely My Fair Lady
 
Ballets: Snow White and 7 dwarfs, Modigliani - the cursed artist, Bajadeer and Cinderella (Prokofiev)
 
More about the stories you can read from here: http://www.opera.ee/en/
 
I hope I can take pictures to show you the custome splendor of the Opera:)
 
I told you to enclose here the short sewing Finnish-Russian terminology, but I don´t know how to do it (I´m a blond):). If you need or you are interested in that, please send me e-mail info@isoaidinaikaan.fi and I will send it to you. If you know the sewing terminology in Estonian, I´m interested. Thank you in advance!
 
Let´s enjoy the sunshine and coming spring days! Summer has been coming every year:)
 
Jaana